Dutch Bicycle Weekend

Dutch Bicycle Weekend

Dutch Bicycle Weekend

In het weekend van 16 en 17 april vindt het Dutch Bicycle Weekend plaats. Gedurende dit weekend worden meerdere evenementen georganiseerd, die volledig gericht zijn op de fiets en alles wat daar bij komt kijken. Daarnaast staat dit weekend in het teken van de Giro, die drie weken later een etappe laat starten en een etappe laat finishen in Nijmegen.

Zaterdag 16 april

Fiets & Meet clinics

Daan Steenman van Fietsloket Nijmegen uit het Dutch Bicycle Centre, zal een fietsclinic verzorgen voor mensen die aandacht willen schenken aan fietsfitheid, fietsen in een groep, fietsvaardigheid, verkeerskennis en verkeersinzicht. Zaterdag 16 april is er een mogelijkheid om deel te nemen aan deze fietsclinic, waar u ontvangen zal worden met koffie en thee. Hier kunt u ook andere fietsliefhebbers ontmoeten en zult u praktische tips krijgen voor een plezierige rit op de fiets. Aansluitend is er de mogelijkheid om informatie over e-bikes te krijgen en kunnen deelnemers deelnemen aan een e-bike toertocht.

Waar:            Dutch Bicycle Centre (waalbandijk 8b Nijmegen)
Wie:               Iedereen met een fiets. De nadruk ligt op (potentiële) deelnemers van de  Nijmeegse Fiets4daagse.
Wanneer:      Zaterdag 16 april
Hoe laat:       8:45 uur tot 11.00 uur.
Kosten:          Gratis
Inschrijven:  Hoeft niet, maar kan gedaan worden via info@fietsloketnijmegen.nl


Giro E-Bike toertocht

Tijdens het Dutch Bicycle Weekend is iedereen welkom om een keer te ervaren hoe het is om met een E-bike te fietsen. Voor mensen die naar hun werk fietsen net te ver vinden, is de E-bike bijvoorbeeld een gezond en goedkoop alternatief. Er is een route in de omgeving uitgestippeld om een E-bike uit te proberen en daarmee een toertocht te fietsen. Daarnaast is er rond het Dutch Bicycle Centre een kleine E-bike beurs waar alles over Elektrische fietsen te vinden is. Zowel op zaterdag als op zondag is het mogelijk om de E-bike toertocht te fietsen.

Waar:              Dutch Bicycle Centre (waalbandijk 8b Nijmegen)
Wie:                 Iedereen
Wanneer:       Zaterdag 16 april & zondag 17 april
Hoe laat:        Vanaf 10:00 uur
Kosten:           Gratis deelname, huren leen e-bike 20,-
Inschrijven:   Via info@dutchbicyclecentre.nl


 

Mercurius’ stadsfietsen koppeltijdrit

Studentenwielervereniging Mercurius organiseert op 16 april een koppeltijdrit op stadsfietsen in Nijmegen voor iedereen die de uitdaging aandurft. De start is bij het Dutch Bicycle Centre op het Honigcomplex en van daaruit zal Nijmeegs nieuwste brug “De oversteek” bedwongen moeten worden. De tijdrit bedraagt ruim 7 km en wordt verreden in teams van twee personen op stadsfietsen. Deze fietsen worden geregeld door de organisatie.

Waar:           Dutch Bicycle Centre (waalbandijk 8b Nijmegen)
Wie:              Iedereen ouder dan 11 jaar kan meedoen aan de race. Er kunnen maximaal 240 deelnemers meedoen.
Wanneer:     Zaterdag 16 april
Hoe laat:      13.00 uur tot 15.00 uur.
Kosten:         €7,50
Inschrijven:  http://giro.nswv-mercurius.nl/


 

NK Slowbiking Tour

In de binnenstad kan er geoefend worden voor het NK slowbiking. Erg interessant om te zien hoe niet de snelste, maar de langzaamste fietser naar huis gaat met de prijzen. Hier kunnen deelnemers  alvast oefenen voor de voorronde van het NK slowbiking, welke de volgende dag plaats vindt bij de Vasim nabij het Honigcomplex.

Waar:             Mariënburgplein Nijmegen
Wie:               Iedereen
Wanneer:      Zaterdag 16 april
Hoe laat:       13:00 uur
Kosten:          Gratis
Inschrijven:  Niet nodig


 

Tentoonstelling Kekke Rekken

Meerdere ontwerpers hebben zich gestort op het ontwerpen van de meest originele fietsenrekken. Op zaterdag 15 april worden deze ontwerpen tentoongesteld. Buiten zullen de fietsenrekken te bezichtigen zijn en binnen worden de ontwerpen met achtergrondinformatie opgesteld.

Waar:             Dutch Bicylce Centre (waalbandijk 8b Nijmegen)
Wie:                Iedereen
Wanneer:       Zaterdag 16 april
Hoe laat:        16:00 uur
Kosten:           Gratis
Inschrijven:   Niet nodig


 

Fietsfilmnacht

Het Dutch Bicycle Centre organiseert ook dit jaar weer de Fiets Film Nacht op het Honigcomplex in Nijmegen, dat dit jaar in het teken staat van de Giro d’Italia. Bezoekers mogen een filmpje maken van maximaal 3 minuten met als thema Italië en/of de fietssport. Deze filmpjes worden op de avond van het evenement vertoond. Het thema. Italië en/of de fietssport mogen de deelnemers zien in de ruimste zin van het woord. Zo mag de video gaan over fixies, bakfietsen, fietskoeriers, wielrenfietsen, MTB, kinderfietsen, stadsfietsen, retrofietsen of downhill fietsen, bij voorkeur in combinatie met Italië. Ook toeschouwers die geen filmpje maken zijn van harte welkom.

Waar:          Dutch Bicycle Centre (waalbandijk 8b Nijmegen)
Wie:             Filmmakers en bezoekers
Wanneer:    Zaterdag 16 april
Hoe laat:     19.30 uur tot 22.00 uur.
Kosten:        €5,- voorverkoop,  €7,00 aan de deur.

Inschrijven:  Inschrijven als filmmaker kan tot 16 maart. De ingezonden filmpjes moeten uiterlijk 10 april ingediend zijn. Bezoekers hoeven zich niet aan te melden. Alle inschrijvingen/aanmeldingen gaan via http://fietsfilmnacht.nl/


 

Zondag 17 april

Cargo-Bike Festival

Uit heel Europa, de VS, Canada, China, Colombia, Verenigde Arabische Emiraten en Taiwan komen fietskoeriers, ontwerpers, fabrikanten, doe-het-zelf-bouwers en verkopers van bak- en transportfietsen bij elkaar om elkaar en het publiek te inspireren. Iedereen met een bakfiets of interesse in bakfietsen kan naar dit BakfietsTreffen komen. Mensen met een bakfiets zijn ook welkom om 12:00 welkom op de grote markt om van daaruit in een stoet naar de Vasim te fietsen.

Er zijn veel nieuwe, innovatieve, oude, snelle en gekke bakfietsen en de meeste bak- en transportfietsen kunnen ter plekke uitgeprobeerd worden. Er zijn ook producenten van aangepaste fietsen voor mensen met beperkingen.

Rond het thema bakfietsen zijn allerlijkleuke activiteiten voor jong en oud zoals slowbiking, bakfietsenrace, krijten en schminken. Ook is er een kleurwedstrijd waarbij een zeer leuke prijs gewonnen kan worden. Ook het eten en drinken wordt verzorgd vanuit bakfietsen, de zogenaamde FoodBikes zoals de pizza-oven-bakfiets, frietfiets, Juice on Wheels, koffiebar-fiets, etc. Han Koijman en Rob Beernink maken lekkere hapjes samen met Syrische asielzoekers uit Heumensoord.

Waar:            Cultuurspinnerij de Vasim
Wie:               Iedereen
Wanneer:      Zondag 17 april
Hoe laat:       13:00 uur tot 17.00 uur.
Kosten:          Gratis
Inschrijven:  Niet nodig


 

Ligfiets Opstapdag

Op zondag vertrekt de toertocht voor ligfietsen vanaf het Dutch Bicycle Centre, georganiseerd door Elan-ligfietsen. De toertocht is voor iedereen met een ligfiets of mensen die graag een keer op een ligfiets een stuk wil fietsen. Onderweg is er tijd voor koffie en gebak.

Deelnemers met Challange-bike of Raptorbike kunnen geheel gratis deelnemen, voor mensen die een ander merk ligfiets hebben zal alleen de koffie en gebak in rekening gebracht worden. Mensen die geen ligfiets hebben kunnen voor €20,- een ligfiets huren (inclusief koffie en gebak). De toertocht zal onder begeleiding gereden worden.

Waar:          Dutch Bicycle Centre (waalbandijk 8b Nijmegen)
Wie:             Iedereen
Wanneer:    Zondag 17 april
Hoe laat:     11:00 uur tot 14.30 uur.
Kosten*:      Gratis met Challange of Raptorbik

* Alleen kosten voor koffie en gebak als je een ander merk ligfiets hebt.
* €20 euro voor het huren van een ligfiets (inclusief koffie en gebak)

Inschrijven: Niet nodig (kom wel op tijd!)


NK Slowbiking Tour

Op zondag 17 april vinden de voorrondes van het NK Slowbiking plaats tijdens het bakfietstreffen 2016. De bedoeling is om niet als snelste, maar als langzaamste fietser de finish te bereiken. Over een parcours van 11 meter lang, worden tijden neergezet die variëren tussen de minuut en zelfs 2 uur, 32 minuten en 28 seconden (wereldrecord). Onder het genot van muziek en theater zal dit evenement plaats vinden. Op zaterdag 16 april is de mogelijkheid om te oefenen voor dit evenement op het Mariënburgplein in Nijmegen.

Waar:             Cultuurspinnerij de Vasim
Wie:               Iedereen
Wanneer:      Zondag 17 april
Kosten:          Gratis
Inschrijven:  Aanmelding ter plekke


 

 

Giro E-Bike toertocht

Tijdens het Dutch Bicycle Weekend is iedereen welkom om een keer te ervaren hoe het is om met een E-bike te fietsen. Voor mensen die naar hun werk fietsen net te ver vinden, is de E-bike bijvoorbeeld een gezond en goedkoop alternatief. Er is een route in de omgeving uitgestippeld om een E-bike uit te proberen en daarmee een toertocht te fietsen. Zowel op zaterdag als op zondag is het mogelijk om de E-bike toertocht te fietsen.

Waar:              Dutch Bicycle Centre (waalbandijk 8b Nijmegen)
Wie:                 Iedereen
Wanneer:       Zaterdag 16 april & zondag 17 april
Hoe laat:        Vanaf 10:00 uur
Kosten:           Gratis deelname, huren leen e-bike 20,-
Inschrijven:   Via info@dutchbicyclecentre.nlX